Varmista tietoturva paikasta ja laitteesta riippumatta
Secure Access Service Edge (SASE) ja Zero Trust -malli ovat kaksi keskeistä arkkitehtuuria, jotka yhdessä mahdollistavat saman tietoturvatason riippumatta käyttäjän sijainnista tai laitteesta.
SASE (Secure Access Service Edge)
SASE yhdistää verkkoyhteydet ja tietoturvan pilvipohjaiseen palveluun, mikä tarkoittaa, että käyttäjät voivat saada samat tietoturvasuojaukset riippumatta siitä, missä he ovat (toimisto, koti, kahvila) tai mitä laitetta he käyttävät. SASE koostuu muun muassa seuraavista komponenteista:

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network)
Optimoitu verkkoyhteys, joka varmistaa nopean ja luotettavan yhteyden käyttäjän sijainnista riippumatta.

Secure Web Gateway (SWG)
Estää haitallisen verkkosisällön pääsyn yritysverkon kautta.

Cloud Access Security Broker (CASB)
Valvoo ja suojaa pilvipalveluiden käyttöä.

Firewall as a Service (FWaaS)
Pilvipohjainen palomuuri, joka suojaa liikennettä riippumatta siitä, mistä se tulee.

Zero Trust Network Access (ZTNA)
Mahdollistaa turvallisen pääsyn sovelluksiin. Tunnistetaan käyttäjä vahvasti, ja annetaan vain ne käyttöoikeudet, mitkä käyttäjä tarvitsee. Verkkotason pääsyä ei sallita, eikä IP verkon osoitteita näytetä ulospäin.
Zero Trust -malli
Zero Trust perustuu periaatteeseen, että mikään käyttäjä tai laite ei ole oletusarvoisesti luotettava. Tämä tarkoittaa, että pääsy sovelluksiin ja tietoihin annetaan vain tiukkojen tunnistautumis- ja valvontaprosessien kautta:
Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA)
Varmistaa, että käyttäjä on oikeutettu pääsyyn.
Vähimmän oikeuden periaate (Least Privilege Access)
Käyttäjät saavat vain tarvittavan pääsyn – ei ylimääräisiä oikeuksia.
Jatkuva valvonta (Continuous Monitoring)
Käyttäjä- ja laitekäyttäytymistä seurataan epäilyttävien poikkeamien varalta.
Mikrosegmentointi
Eri järjestelmät ja verkko-osat pidetään erillään, jotta mahdollinen tietoturvaloukkaus ei leviä.
Yhdessä SASE ja Zero trust tarjoavat saman tietoturvatason kaikille:
- Käyttäjät voivat kirjautua turvallisesti mistä tahansa ilman, että tietoturva vaarantuu.
- Kaikki liikenne kulkee pilvipohjaisen tietoturvakerroksen läpi, mikä tuottaa yhtenäisen suojauksen.
- Pääsy sovelluksiin on tiukasti määritelty. Verkkoja ei yhdistetä, vaan käyttäjä ja sovellus.
Tämän ansiosta yritykset voivat suojata tietonsa ja järjestelmänsä tehokkaasti riippumatta siitä, onko käyttäjä toimistolla, kotona tai matkoilla – ja käytetäänkö yhteyksiä tietokoneella, mobiililaitteella tai IoT-laitteella.
Haluaisitko jutella aiheesta lisää? Ota yhteyttä meihin!
SD-wan on kuollut?
Läheskään aina laitteille ei voida asentaa SASE-ohjelmistoa. Esimerkiksi IOT/OT ympäristöt voivat tyypillisesti olla tällaisia. Jos kuitenkin halutaan saada SASE:n tietoturvakyvykkyydet käyttöön tarvitaan laite ohjaamaan liikenne SASE:n tietoturvalliseen pilveen. Tähän SD-wan/SD-Branch tuo ratkaisun. Valmistajan omilla laitteilla hallinta saadaan myös kätevästi saman portaalin alle.
Lisäksi liikennettä voidaan tunneloida konesalin suuntaan tarpeen vaatiessa. Tyypillisesti radius, dns ja dhcp -liikenne saatetaan haluta ohjata suoraan konesaliin. Joten SD-wan ei ole kuollut, vaan sille löytyy edelleen omat käyttötapauksensa riippuen asiakkaan ympäristöstä ja tarpeista.
Kasvun kiihdyttäjä, uudet toimipisteet käyttöön tunnissa
SASE:n avulla uudet käyttäjät voidaan tuoda yrityksen tietoturvan piiriin yhden ohjelmiston asentamisella tietokoneelle. Tämä on suuri etu mm. uusien toimipisteiden liitännässä tai jopa yritysostojen yhteydessä. Riittää, että käyttäjällä on ohjelmisto koneellaan ja toimiva yrityksen käyttäjätunnus. Kirjautumisen jälkeen kaikki yrityksen SASE:n kautta tulevat palvelut ja tieturvakäytänteet ovat heti käytössä. SASE skaalautuu käytännössä juuri niin suureksi tai pieneksi kuin yrityksen tarpeet ovat. Tämä on omiaan helpottamaan tietoturvan ylläpitoa erilaisissa muutoksissa.
Haluaisitko jutella lisää? Ota yhteyttä meihin!
VPN vaihtoon, SASE tilalle
Mintlyn tarjoamat SASE (Secure Access Service Edge) -ratkaisut tarjoavat merkittäviä etuja VPN:iin verrattuna, erityisesti käyttäjäkokemuksen, tietoturvan ja skaalautuvuuden osalta. SASE:n pilvipohjainen arkkitehtuuri mahdollistaa käyttäjille nopeamman ja saumattoman pääsyn sovelluksiin ja resursseihin, koska yhteydet optimoidaan lähimpään palvelupisteeseen (PoP). Tämä vähentää viiveitä ja parantaa suorituskykyä, mikä on erityisen tärkeää käyttäjien ottaessa yhteys liiketoimintasovelluksiin jopa eri puolilta maailmaa. Käyttäjän näkökulmasta erillistä yhteyttä ei tarvitse edes muodostaa, kaikki toimii taustalla clientin avulla ja etäyhteys on päällä koko ajan. VPN:t voivat hidastaa yhteyksiä, erityisesti suurten tiedostojen tai pilvipalvelujen käytössä, mikä heikentää käyttäjäkokemusta.
Tietoturvan osalta SASE tarjoaa kattavamman suojan kuin perinteiset VPN-ratkaisut. SASE hyödyntää Zero Trust -mallia, jossa jokainen käyttäjä ja laite todennetaan jatkuvasti ennen pääsyn myöntämistä, mikä parantaa tietoturvaa merkittävästi. Viime aikoina VPN-ratkaisuissa on havaittu merkittäviä haavoittuvuuksia miltei viikottaisella tahdilla. Lisäksi SASE-ratkaisut ovat erittäin skaalautuvia, koska ne on suunniteltu toimimaan globaalisti hajautetuissa ympäristöissä, mikä mahdollistaa käyttäjämäärien kasvun ilman suorituskykyongelmia. Tämä tekee SASE:sta ihanteellisen ratkaisun nykyaikaisille yrityksille, jotka tarvitsevat joustavia ja turvallisia yhteyksiä eri toimipisteiden ja etätyöntekijöiden välillä.
Verkon käyttäjäkokemus haltuun SASE-ratkaisun avulla!
Oli käyttäjä sitten sisä- tai ulkoverkossa, SASE ratkaisujen tarjoaman käyttäjäkokemuksen hallintatyökalut tarjoavat näkyvyyden siihen, miten verkko ja sovellukset toimivat käyttäjän näkökulmasta. Ongelmatilanteissa nämä työkalut myös nopeuttavat ongelmanselvitystä merkittävästi!
Näiden työkalujen avulla IT-tiimit saavat kattavan näkyvyyden käyttäjän laitteista, verkon kautta, sovelluksiin ja palveluihin. Tämä end-to-end näkyvyys auttaa nopeasti havaitsemaan, diagnosoimaan ja ratkaisemaan suorituskykyongelmia, mikä vähentää keskimääräistä ongelmanratkaisuaikaa ja parantaa käyttäjäkokemusta. Lisäksi yhtenäinen valvonta yhdistää useita valvontatyökaluja yhdeksi ratkaisuksi, mikä vähentää kustannuksia ja yksinkertaistaa toimintaa.
Käyttäjäkeskeinen suorituskyvyn optimointi on toinen merkittävä etu, sillä nämä työkalut seuraavat suorituskykyä käyttäjän näkökulmasta. Tämä auttaa optimoimaan sovellusten, verkon ja laitteiden suorituskykyä, mikä parantaa käyttäjäkokemusta ja tuottavuutta. AI-avusteinen diagnostiikka mahdollistaa ongelmien varhaisen havaitsemisen ja juurisyiden tunnistamisen, mikä nopeuttaa ongelmanratkaisua ja parantaa IT-tiimien tehokkuutta. Näiden työkalujen avulla yritykset voivat varmistaa, että käyttäjät saavat saumattoman, turvallisen ja luotettavan pääsyn sovelluksiin ja tietoihin, mikä parantaa kokonaisvaltaista käyttäjäkokemusta. Ota yhteyttä, niin suoritetaan PoC-projekti, jossa pääset testaamaan tuotetta. Pienelle pilottiryhmälle käyttöönotto menee parissa päivässä ja tarpeen vaatiessa voidaan testata, vaikka useampia tuotteita rinnakkain!